🎬 Πρώτη δοκιμαστική προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «ELDORADO- ο αγώνας για τις Σκουριές»


Την Πέμπτη 2/8, στο χώρο προβολών του κάμπινγκ, θα πραγματοποιηθεί η 1η δοκιμαστική προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «ELDORADO- ο αγώνας για τις Σκουριές».

📆 Ημερομηνία: Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
🕒 Ώρα: 8 μ.μ.
👥 Σκηνοθεσία: Leopold Helbich & Wasil Schauseil

Ελλάδα/Γερμανία 2018, 66 λεπτά
Γλώσσα: Ελληνικά/Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

 

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου:

ELDORADO- ο αγώνας για τις Σκουριές

Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας Eldorado Gold, η οποία φτιάχνει ένα «χρυσό» μονοπώλιο. Παρόλο που τα εξορυκτικά της σχέδια θα οδηγήσουν σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρία έχει την υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των πολιτικών για την προσέκλυση των «επενδύσεων».

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να μην αντιδράσει. Παρόλα αυτά, οι τοπικές κοινότητες αντιτίθενται στις εξορυκτικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «εξορυκτική χαβούζα» προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρώτες ύλες των βιομηχανιών, με τεράστιο όμως κόστος για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Με συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής και αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό κόστος του χρυσού που θα πληρωθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.